Podia Heemstede
023 – 548 38 38
ma t/m vr 9-13 u
Podia Heemstede Podia Heemstede

Programma Adriaan Pauw 28 Mei

Muzikaal Symposium ‘ADRIAAN PAUW GOES LIVE’

Datum: Vrijdag 28 mei 2020
Tijd: 16:30-18:20 uur (muzikale inloop vanaf 16:15 uur)
Livestream: klik hier voor de gratis livestream
Muziek: Trio d’Encore
Sprekers: Menno Witteveen en Joost Lagendijk

Op 28 mei 2021 staat Adriaan Pauw in de spotlights.
400 jaar geleden kocht de Amsterdamse koopman Adriaan Pauw het Oude Slot en werd ‘Heer van Heemstede’. Hij zorgde niet alleen voor een enorme ontwikkeling in Heemstede, maar ook ver daarbuiten. Zo was hij raadspensionaris van Holland en zat hij als toponderhandelaar aan tafel tijdens de besprekingen van de Vrede van Munster (1648).

Tijdens het symposium zijn er lezingen over het leven van Adriaan Paauw en zijn rol in het 17de -eeuwse Europa tegenover de huidige staat van Europa.

Hoe kwam het dat hij het zo ver schopte? Waarom verbleef hij als Amsterdammer zo graag in Heemstede? En wilde hij er zelfs begraven worden? Wat waren zijn kwaliteiten en hoe zette hij die in bij de Vrede van Munster? En als laatste: is het Europa van de 17de eeuw nog enigszins te vergelijken met het Europa van nu? Wat leren we daarvan?

Opening 16:30

Muziek van Trio d’Encore.
Trio d’Encore opent met muziek van Gershwin ‘Foggy day in London town’ en ‘Georgia on my mind’.

Welkom
Welkom van de burgemeester van Heemstede, Astrid Nienhuis.
Burgemeester Nienhuis is zeer verheugd dat het Adriaan Pauw Symposium nu toch doorgaat. Waarom is dit symposium en Adriaan Pauw als persoon belangrijk voor onze gemeente?

Lezing
Menno Witteveen vertelt over de historische betekenis van Adriaan Pauw. Voor Heemstede, voor Nederland en voor Europa.
Menno Witteveen is historicus en ondernemer en bereidt een boek voor over Reinier Pauw, de vader van Adriaan.

Muziek
Muziek van Trio d’Encore.
Trio d’encore speelt ‘Ricercare’ van Domenico Gabrielli. Hij was componist en virtuoos cellospeler. Hij schreef enkele van de vroegst bekende werken voor de cello als solo-instrument. ‘Ricercare’ is een cello- solo uit de tijd van Adriaan Pauw.

Lezing
Joost Lagendijk gaat in op het Europa van nu: hoe staat Europa ervoor en is er een verband te leggen met het Europa van de 17de eeuw, de tijd van Adriaan Pauw?
Joost Lagendijk is historicus, voormalig Europarlementariër en Turkije-analist. Lagendijk woont in Istanbul.

Muziek
Muziek van Trio d’Encore.
Trio d’Encore sluit af met twee heerlijke nummers. Het eerst is van Astor Piazolla ‘Lento’, gevolgd door ‘Stairway to Heaven’, van Led Zeppelin.

Einde 18:00 uur.

Het symposium wordt georganiseerd in het kader van het Adriaan Pauwjaar 2020 en is een gezamenlijk initiatief van Stichting Adriaan Pauw en Stichting Podia Heemstede.