Podia Heemstede
023 – 548 38 38
ma t/m vr 9-13 u
Podia Heemstede Podia Heemstede

Arno Koek

‘Voor elke persoon is er een boek en voor elk boek is een persoon'.
-Alleen moeten die twee wel elkaar weten te vindenArno Koek

Arno Koek van Boekhandel Blokker. Een begrip in Heemstede. Voor Podia Heemstede is hij niet alleen ‘onze’ boekenspecialist, maar ook ‘onze’ ambassadeur voor voorstellingen en concerten.
Zo stond Nhung Dam geprogrammeerd met haar voorstelling ‘drie miljoen voetstappen naar Sicilië’ in De Luifel, een samenwerking met Boekhandel Blokker. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten.
Een gesprek met Arno over boeken, voorstellingen en het leven, pre-corona en corona natuurlijk.

Ik wil toch even beginnen met de vraag: hoe gaat het nu met jou en Boekhandel Blokker?
(lachend) Op zich gaat het goed met mij, maar het is ook zwaar en heftig moet ik zeggen. We zijn al een jaar contant aan het schakelen, van open, naar anderhalve meter, dan weer mondkapjesplicht en nu al sinds half december helemaal dicht. Tja dan kom je wel ineens in een nieuw leven terecht. In een wereld waarin andere ondernemers al veel langer inzitten.
December is ook voor ons normaal gesproken de drukste maand en besloten we alle kanalen open te zetten. Mensen konden ons bellen, mailen, appen of via de website om boeken te bestellen. Achteraf gezien hadden we dat misschien anders moeten doen.

Hoezo anders?
We hadden iedereen direct naar onze webwinkel moeten sturen. Als mensen online bestellen en betalen, dan heb je ook meteen alle gegevens, dat is allemaal makkelijk voor het afleveren. En nu kwam alles van verschillende kanalen binnen en dan moet heel goed de administratie bijhouden. Daarnaast is het veel meer werk om een pakje bij iemand te krijgen dan als een klant in de winkel iets koopt. Dan kun je natuurlijk veel meer klanten verwerken dan je nu aankunt, met de webwinkel.
Maar dat gezegd hebbende mogen we natuurlijk niet klagen, we hebben een netwerk, we hebben een webwinkel en we hebben een hele grote klantengroep die het ons gunt en die graag boeken bij ons koopt.

Wel handig dat iedereen wat scherper voor ogen heeft dat de lokale boekhandel een webshop heeft, toch?
Jazeker, het internet is bij uitstek handig als je weet wat je wilt hebben. Dan hoef je echt niet naar de winkel. Het wordt ingewikkelder als je niet weet wat je wilt, als je bijvoorbeeld voor iemand iets zoekt. Dan is het fijn om in de boekhandel te kijken. We horen in de boekhandel heel vaak ‘dat snuffelen is zo leuk’ en nu ben je eigenlijk alleen maar doelgericht aan het zoeken.
Ook zien we dat de boeken die aandacht krijgen in de media heel veel verkocht worden. Het effect van radio, televisie, kranten en het nieuws, dat merk je meteen. Jammer genoeg krijgt misschien maar 10 procent deze aandacht krijgt en 90% krijgt helemaal geen aandacht. Terwijl daar zulke mooie pareltjes bij zitten en die mis je dan. Daar kom je alleen achter als je naar de boekhandel gaat.

Ik denk dat de mensen nog steeds advies willen nu jullie dicht zijn. Heb je er over nagedacht hoe je dat online kan doen?
Grappig dat je de vraag stelt, dat proberen we wel, maar we hebben er bijna geen tijd voor. Op een fatsoenlijke manier zoals we dat in de winkel doen. Het verwerken van een pakje, verzendklaar maken, dat is behoorlijk intensief en kost ontzettend veel tijd en werk. En we zijn nu met man en macht bezig dat voor elkaar te krijgen, waardoor we iets minder tijd hebben om persoonlijk advies op maat te geven.

Is het niet sowieso moeilijk om mensen persoonlijk advies te geven?
Als iemand je zo’n vraag stelt, moet je altijd even doorvragen. Je gaat als het ware finetunen. We kunnen niet alles lezen, maar we weten wel welke boeken er allemaal in de winkel liggen en wat er verschenen is. We kunnen behoorlijk dichtbij komen wat iemand zoekt. En heel soms heb je het wel eens mis en dan krijg je dat ook te horen. En soms komen ze ook terug in de winkel, met als commentaar ‘schot in de roos, geef me nog maar een tip’. Een boek blijft persoonlijk, daarom zijn er ook zoveel boeken. Er is een gezegde: voor elke persoon is er een boek en voor elk boek is een persoon. Alleen moeten die twee elkaar weten te vinden. Dat is de kunst voor ons om dat te doen. Dit kan echt op een tegeltje he?!

Je bent al een tijdje ambassadeur voor Podia Heemstede. Hoe belangrijk is Podia Heemstede voor Heemstede?
Het is natuurlijk belangrijk dat mensen in hun eigen woonplaats naar culturele evenementen kunnen, dat het aanbod divers is en waar iedereen iets voor zichzelf kan vinden. Ik vind het lokale juist belangrijk, dat de mensen in Heemstede niet per se naar de stad moeten voor een voorstelling of concert. Het kleinschalige zorgt ervoor dat de mensen elkaar daar ontmoeten. Even met elkaar in gesprek zijn en genieten van de mooie kunst die er is. Nou ja, dat ondersteun ik dat van harte. Het is belangrijk dat je kunst en cultuur zo breed mogelijk programmeert en aanbiedt en dat je dat met elkaar deelt. Of dat nou een voorstelling is of een mooie film, boek of concert, dat maakt niet uit. Dat heb ik het afgelopen jaar wel heel erg gemist.

Is de kracht van De Luifel en De Oude Kerk de kleinschaligheid?
Nou, kleinschaligheid in de combinatie met kwaliteit. Kleinschaligheid wordt vaak geassocieerd met dat het dan wel niet zo goed zal zijn, maar dat is flauwekul. De kwaliteit is in Heemstede heel erg goed en die kan soms in een kleinere omgeving nog beter tot zijn recht komen. Gewoon, omdat je dichter op de personen en artiesten zit. Het is prachtig om in Carré of in het Concertgebouw te zitten, maar dat is wel afstandelijk, mooi en ver weg. Iets intiems en kleins kan je geluksmoment veel groter maken dan in een grote zaal. Maar de kwaliteit daar gaat het uiteindelijk om. En daar zorgen de mensen die bij Podia Heemstede programmeren, daar bovenop zitten en alles van weten, heel goed voor.

Heb je nog zelf een schrijver, voorstelling of iets in gedachten wat we samen kunnen organiseren?
Goeie vraag! Waar ik heel erg naar uitkijk, maar dat komt ook omdat ik persoonlijk contact met haar heb, is de voorstelling van Nhung Dam (red: ‘drie miljoen voetstappen naar Sicilië’). Deze voorstelling is al een paar keer uitgesteld. Elke keer weer dacht ik dat het wel door zou gaan, maar het is tot nu toe nog niet gelukt. Ik zie echt uit naar die voorstelling, ik hoop echt dat het nog een keertje doorgaat. Dan zit ik, nou, niet op de eerste rij, maar daar zou ik heel graag bij aanwezig willen zijn. Zij heeft ooit een voorstelling in onze Boekhandel Blokker gedaan, in het klein, haar eerste voorstelling. Dat was zo mooi, intiem en prachtig. Dus vanuit die hoedanigheid zou ik haar graag willen zien.

En verder leef ik mee met de hele kunstsector, de artiesten, de toneelmakers, de muzikanten, de zangers, die echt een flinke portie ellende hebben gehad. Ik hoop dat die nog de kracht en energie hebben, om straks weer op te treden en het gevoel weer krijgen waarom ze het doen. Dat ze weer zien dat ze er niet alleen zelf gelukkig van worden, maar ook heel veel andere mensen gelukkig maken. En dat iedereen de kunstsector gaan ondersteunen!